نوشته شده توسط : کوروش فنایی

قطعات صنعتی -> چرخدنده، چرخ و زنجیر و گیربکس 10923 سجاد میابی
گیربکس ها مجموعه ایی از چرخ دنده های درگیر با سایز های متفاوت می باشند که دور موتور را به نسبت مورد نیاز تغییر می دهند. این تغییرات می تواند کاهشی یا افزایشی باشد. برای خرید موتور گیربکس می توان گیربکس را بصورت کوپل شده با موتور و یا جدا خریداری کرد. در اصطلاح گیربکس کوپل شده با موتور، موتور گیربکس نام دارد.

راهنمای انتخاب موتور گیربکس
برای انتخاب موتور گیربکس باید شرایط و الزامات طراحی را بررسی کرده و طبق محاسبات انجام شده موتور گیربکس مناسب را انتخاب کنیم. داده های ورودی برای انتخاب موتور گیربکس

سرعت ورودی گیربکس (rpm)
سرعت خروجی گیربکس (rpm)
گشتاور خروجی مورد نیاز (N.M)
توان ورودی الکتروموتور

نسبت تبدیل دور
سرعت ورودی گیربکس همان سرعت دورانی موتور است. که با داشتن سرعت ورودی و خروجی می توان نسبت تبدیل دور را بدست آورد.

سایت مطالب

 

i=n1/n2

گشتاور خروجی (N.m)
در اصل گشتاور مورد نیاز، حاصل ضرب گشتاور خروجی در فاکتور های اصلاح کننده تحت عنوان فاکتور سرویس است. این فاکتور ها برای در نظر گرفتن شوک ها و ارتعاشات وارده، مدت استفاده از گیربکس در روز، تعداد دفعات روشن شدن موتور و … بستگی دارد.

 

توان خروجی (kW)
۹۵۵۰ / سرعت خروجی(rpm) * گشتاور خروجی (N.M) = توان خروجی (kW)

 

محاسبه توان ورودی
بازده گیربکس ها معمولاً بین ۹۵% تا ۹۸% می باشد.

بازده گیربکس / توان خروجی (kW) = توان ورودی (kW)

 

بررسی یک مثال جهت درک بیشتر
شفت موتور متصل به مجموعه دنده ها باید تسمه کانوایری را با سرعت ۸۰ rpm و و به مدت ۲۴ ساعت در روز حرکت دهد. موتور مورد استفاده ۵۰۰ kW بوده و دور موتور ۱۵۰۰ rpm می باشد. توان خروجی ۴۶۵ kW و دمای محیط در سایت ۲۰ درجه سانتی گراد است.

 

گام اول: انتخاب نوع گیربکس
ابتدا نسبت تبدیل دور را محاسبه کرده و طبق “جدول“، گروه مناسب را انتخاب می کنیم. با توجه به این نسبت و مطابق با جدول از گروه B3SF می توان استفاده کرد.

i=1500/80=18

 

 

گام دوم: انتخاب سایز موتوگیربکس از قسمت Mechanical Capacity
تعیین فاکتور سرویس
با توجه به اینکه از الکتروموتور استفاده شده و بار بصورت یکنواخت اعمال می شود، فاکتور سرویس ۱٫۲۵ است.

 

محاسبه توان خروجی مورد نیاز
توان خروجی مورد نیاز =۴۶۵*۱٫۲۵=۵۸۱(kW)

ورود

 



:: بازدید از این مطلب : 43
|
امتیاز مطلب : 16
|
تعداد امتیازدهندگان : 5
|
مجموع امتیاز : 5
تاریخ انتشار : شنبه 13 مرداد 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کوروش فنایی

گیربکس NMRV، نام تجاری شناخته شده گیربکس حلزونی مکعبی است که توسط سازندگان گیربکس چینی تولید می‌شود. از این گیربکس‌ها به دلیل مقرون‌به‌صرفه بودن، ابعاد کوچک، وزن سبک و کارایی نسبتاً مناسب در طیف وسیعی از کاربردهای صنعتی استفاده می‌شود.

گیربکس nmrv

به دلیل ساختار مکعبی شکل این نوع گیربکس صنعتی، امکان نصب در تمامی جهت‌ها را دارد؛ هر دو شفت ورودی و خروجی این گیربکس‌ها از نوع هالوشفت بوده و به‌ وسیله فلنج به الکتروموتور متصل می‌گردد. ماردون گیربکس NMRV از آلیاژ فولاد و دنده حلزونی آن برنجی است؛ هر دو قطعه مقاومت بسیار بالایی در برابر سایش، حرارت و بار اعمال شده دارند. گیربکس‌های NMRV در 9 سایز از 30 تا 150 و با نسبت تبدیل 7.5 تا 100 تولید شده و در کاربردهای مانند بالابرها، نوار نقاله، معادن، صنایع سیمان، فولاد و … استفاده می‌شوند.


خرید گیربکس NMRV
برای خرید گیربکس NMRV، ابتدا باید نیازهای کاربرد موردنظر را به‌ دقت بررسی و سپس آن‌ها را مشخصات فنی گیربکس مانند سایز، نسبت تبدیل، گشتاور و … تطبیق دهید.

1) سایز گیربکس: همان‌طور که گفتیم، گیربکس‌های NMRV در 9 سایز مختلف در بازار عرضه می‌شوند؛ اندازه شفت های این گیربکس‌ها نیز باتوجه‌ به سایز تغییر می‌کند. همچنین انتخاب گیربکس با ابعاد مناسب برای کاربردهایی که با محدودیت فضا مواجه هستند، بسیار حائز اهمیت است.

سایز گیربکس کتابی

2) نسبت تبدیل: نسبت تبدیل، یکی دیگر از مهم‌ترین پارامترها هنگام خرید گیربکس NMRV است. نسبت تبدیل تعیین می‌کند که دور ورودی از الکتروموتور در خروجی چقدر خواهد بود. نسبت تبدیل‌های بالاتر به معنای گشتاور خروجی بیشتر و دور خروجی کمتر هستند.

3) گشتاور خروجی: گشتاور خروجی مشخص‌کننده مقدار نیروی چرخشی تولید شده در خروجی گیربکس صنعتی است. گیربکس خریداری شده باید گشتاوری مطابق با نیازهای کاربرد موردنظر داشته باشد.

سایز گیربکس nmrv

باتوجه‌ به شباهت بسیار زیاد برندهای مختلف گیربکس حلزونی چینی با یکدیگر، پیشنهاد می‌کنیم برای خرید گیربکس NMRV به فروشگاه‌های معتبر مانند وب‌سایت کالا صنعتی مراجعه نمایید تا از اصالت و سلامت کالای خریداری شده اطمینان حاصل نمایید. همچنین با خریداری از این وب‌سایت می‌توانید از خدماتی مانند مشاوره تخصصی رایگان کارشناسان ما بهره‌مند شوید.

https://www.kalasanati.com/%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D8%AC%D9%88/869/%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7%DB%8C-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%DA%AF%DB%8C%D8%B1%D8%A8%DA%A9%D8%B3-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%DA%AF%DB%8C%D8%B1%D8%A8%DA%A9%D8%B3-%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%BE%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%88-%DA%86%DB%8C%D9%86%DB%8C/%DA%AF%DB%8C%D8%B1%D8%A8%DA%A9%D8%B3-%DA%86%DB%8C%D9%86%DB%8C/%DA%AF%DB%8C%D8%B1%D8%A8%DA%A9%D8%B3-nmrv

تعمیر و نگهداری گیربکس NMRV
تعمیر و نگهداری صحیح از گیربکس، ضامن حفظ سلامت و عملکرد بهینه دستگاه است؛ یکی از مهم‌ترین اقدامات جهت تعمیر و نگهداری گیربکس‌های NMRV، روغن‌کاری مناسب و به‌موقع آن‌ها است. گیربکس‌های NMRV تا سایز 90 توسط شرکت سازنده روغنکاری شده اند و برای راه اندازی نیازی به روغنکاری مجدد ندارند؛ اما گیربکس‌های سایز بزرگتر از 90 باید پیش از استفاده با میزان کافی روغن پر شوند. همچنین همگی این گیربکس‌ها باید به صورت دوره ای و پس از ساعت مشخصی استفاده مجدداً روغنکاری شوند.


قیمت گیربکس NMRV
عوامل مختلفی در تعیین قیمت گیربکس NMRV اثرگذار هستند؛ از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

سایز گیربکس: گیربکس‌های سایز بزرگ‌تر برای کاربردهای سنگین‌تر ساخته شده و قیمت بیشتری دارند.
نوع خروجی: بسته به نوع خروجی گیربکس که فلنج دار، همراه با بازوی گشتاور یا ساده باشند، قیمت گیربکس تغییر خواهد کرد. گیربکس‌های دارای بازوی گشتاور گران‌ترین و پس از آن‌ها گیربکس‌های فلنج دار و ساده خواهند بود.
برند تولیدکننده: اکثر گیربکس‌های چینی از کیفیت یکسانی برخوردار هستند؛ ولی دو برند PSP و CEW کیفیت بیشتری نسبت به سایر برندهای گیربکس NMRV دارند؛ محصولات این دو برند از قیمت بیشتری نیز برخوردارند.
در مجموع قیمت گیربکس‌های NMRV باتوجه‌ به میزان صدای کاهش‌ یافته، دنده‌های باکیفیت، ظاهر زیبا و کارایی مناسب در مقایسه با گیربکس ایرانی بسیار مقرون‌به‌صرفه بوده و طرفداران زیادی در بازار ایران دارند.

 



:: بازدید از این مطلب : 54
|
امتیاز مطلب : 15
|
تعداد امتیازدهندگان : 4
|
مجموع امتیاز : 4
تاریخ انتشار : شنبه 13 مرداد 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کوروش فنایی

اینورتر اینوت مدل GD27

اینورتر اینوت سری GD27 نسل جدید درایوهای VFD این شرکت است که با ابعاد کوچک‌تر نسبت به محصولات قبلی، قابلیت‌های متنوع و کاربری آسان ارائه می‌شود. از این درایو در صنایع مختلفی از جمله صنایع چوب، نساجی، صنایع غذایی، چاپ و بسته‌بندی، صنایع پلاستیک، تهویه‌مطبوع، جرثقیل، نوار نقاله، بالابرها و … استفاده می‌شود. دامنه توان این درایوها به شرح زیر است:

تک‌فاز 200 تا 240 ولت: 0.4 تا 2.2 کیلووات
سه‌فاز 200/240 ولت: 0.4 تا 4 کیلووات
سه‌فاز 380/480 ولت: 0.75 تا 7.5 کیلووات
اینورتر اینوت مدل GD270

اینورتر اینوت سری GD270 به طور خاص برای راه‌اندازی و کنترل دور فن و پمپ در صنایع مختلفی از جمله آب و فاضلاب، تهویه‌مطبوع، صنایع شیمیایی، متالورژی، برق و … طراحی شده است. ولتاژ ورودی و دامنه توان این درایوها عبارت است از:

سه‌فاز 380/480 ولت: 1.5 تا 500 کیلووات
اینورتر اینوت مدل GD20

اینورترهای سری GD20 اینوت برای کاربری عمومی طراحی شده و در دو نوع تک‌فاز و سه‌فاز عرضه می‌شوند. از این درایوها به‌صورت گسترده در ماشین‌آلات نساجی، صنایع غذایی، چاپ، بسته‌بندی، فن و پمپ، صنایع چوب، تجهیزات انتقال مواد و … استفاده می‌شود. این درایو اینوت با مشخصات زیر ارائه می‌شود:

تک‌فاز 220 ولت به سه‌فاز 220 ولت: 0.4 تا 4 کیلووات
سه‌فاز 380 ولت: 0.75 تا 110 کیلووات
تک‌فاز 220 ولت به تک‌فاز 220 ولت: 0.4 تا 2.2 کیلووات
اینورتر اینوت مدل GD200A

اینورتر اینوت سری GD200A نیز با کاربری سنگین و عادی و در دو نوع تک‌فاز به سه‌فاز و سه‌فاز به سه‌فاز تولید می‌شوند. مشخصات این درایوها عبارت‌اند از:

تک‌فاز 220 ولت به سه‌فاز 380 ولت (کاربری عادی): 7.5 تا 15 کیلووات
تک‌فاز 220 ولت به سه‌فاز 380 ولت (کاربری سنگین): 5.5 تا 11 کیلووات
سه‌فاز 380 ولت (کاربری عادی): 5.5 تا 400 کیلووات
سه‌فاز 380 ولت (کاربری سنگین): 0.75 تا 1000 کیلووات
اینورتر اینوت مدل GD350A

سری GD350A از درایو اینوت از یک پردازنده اختصاصی برای کنترل موتور بهره می‌برد. این پردازنده باعث بهبود عملکرد و سهولت استفاده از درایو با امکاناتی نظیر کنترل برداری بدون سنسور (SVC)، کنترل برداری (VC)، توقف ایمن گشتاور (STO) و … می‌شود. این درایو اینوت با مشخصات زیر ارائه می‌شود:

سه‌فاز 380 ولت (کاربردهای عادی): 2.2 تا 220 کیلووات
سه‌فاز 380 ولت (کاربردهای سنگین): 1.5 تا 200 کیلووات
اینورتر اینوت مدل GD350-IP55

اینورترهای مدل GD350-IP55 با درجه حفاظتی بالایی ارائه شده و مناسب استفاده در محیط‌های آلوده و فضای باز است. از این درایوها معمولاً در کاربردهایی نظیر پرورش آبزیان، تصفیه آب، فن و … استفاده می‌شود. این نوع درایو اینوت به‌صورت سه‌فاز با ولتاژ ورودی 380 ولت و در بازه توان 5.5 تا 110 کیلووات برای کاربردهای عادی و 4 تا 110 کیلووات برای کاربردهای سنگین تولید می‌شود.

ورود به سایت کالاصنعتی

 

اینورتر اینوت مدل GD350

درایوهای سری GD350 با ولتاژ ورودی سه‌فاز 220 ولت کار می‌کنند؛ دامنه توان این درایوها از 0.75 تا 7.5 کیلووات است.

خرید اینورتر اینوت
برای خرید اینورتر اینوت ابتدا باید مشخصات موردنیاز کاربرد را به‌دقت بررسی و مشخص نمایید. این مشخصات عبارت‌اند از:

تعداد فازهای ورودی: مشخص‌کننده نوع اینورتر (سه‌فاز یا تک‌فاز) است.
توان: انتخاب توان مناسب برای اینورتر به سه عامل بستگی دارد؛ نوع کاربرد، جریان Full Load موتور و ضریب توان موتور. بر اساس عوامل گفته شده باید توان اینورتر را برابر با موتور یا یک پله بالاتر انتخاب نمایید.
نوع کاربرد: همان‌طور که در مشخصات مدل‌های مختلف اینورتر INVT مشاهده نمودید، این درایوها به‌صورت کلی به دو دسته سنگین‌کار و سبک‌کار تقسیم می‌شوند. بر اساس نوع کاربرد (سبک یا سنگین) باید مدل و سپس توان مناسب اینورتر اینوت را انتخاب نمایید.
جریان بار کامل و ضریب توان موتور: این دو عامل روی پلاک موتور درج می‌شوند؛ به‌طورکلی، اگر موتور در حالت بار کامل از تمام ظرفیت جریان خود استفاده می‌کند و یا ضریب توان آن کمتر از 0.85 باشد، باید توان اینورتر را یک پله بالاتر از موتور انتخاب نمایید. در غیر این صورت، می‌توانید از درایوهای هم توان با موتور استفاده کنید.
شرایط محیطی: درصورتی‌که در محیط استفاده از اینورتر گردوغبار، رطوبت و سایر آلاینده‌ها وجود داشته باشد، باید از تابلوهای مخصوص با درجه حفاظتی مناسب و یا اینورترهایی که درجه حفاظتی بالاتری دارند استفاده شود.
خدمات پس از فروش: یکی از مهم‌ترین نکاتی که هنگام خرید اینورتر اینوت باید دقت کنید، ارائه برگه گارانتی همراه دستگاه است. درایوهای مدل GD27 و GD270 ارائه شده در وب‌سایت کالا صنعتی دارای 24 ماه گارانتی و سایر درایوهای اینوت با 18 ماه گارانتی ارائه می‌شوند.
برای دریافت راهنمایی بیشتر، استعلام قیمت و خرید اینورتر اینوت از طریق شماره‌تلفن 02191304300 با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

 

 



:: بازدید از این مطلب : 49
|
امتیاز مطلب : 7
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3
تاریخ انتشار : پنج شنبه 11 مرداد 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کوروش فنایی

امروزه، جهان مدرن نیازمند ابزارها و تجهیزات کارآمد برای انجام کارها به شیوه‌ای سریع و راحت است. یکی از این ابزارها که در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارد، کف کش کالمو است. این محصول چینی با کیفیت بالا و طراحی مدرن، توانسته است توجه بسیاری از مصرف‌کنندگان پمپ کفکش را به خود جلب کند.

کف کش کالمو Calmo با قدرت و کارایی بالا، به راحتی قادر به پمپاژ انواع آب و لجن است. علاوه بر این، قیمت پمپ آب کف کش/ پمپ کالمو نیز بسیار رقابتی و مناسب است که آن را به یک انتخاب عالی برای مشتریان تبدیل می‌کند. در این مقاله، به بررسی ویژگی‌های منحصربفرد و کاربردهای متنوع کف کش کالمو Calmo خواهیم پرداخت تا شما بتوانید تصمیم آگاهانه‌تری برای انتخاب کفکش بگیرید.

پمپ پنتاکس

اهمیت و کاربرد کف کش کالمو Calmo

کفکش کالمو Calmo با ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود، کاربردهای گسترده‌ای در صنایع مختلف پیدا کرده است. این محصول با مقاومت بالا، انعطاف‌پذیری فوق‌العاده است و بیشتر در صنایع کوچک، شهری و کشاورزی برای تخلیه و پاکسازی چاه‌ها، حفره‌ها و مخازن مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر این، وزن سبک، مقاومت بالا و قیمت مناسب کف کش کالمو Calmo، آن را به یک انتخاب ایده‌آل برای کاربران صنایع کوچک و متوسط تبدیل کرده است.

انواع کف کش کالمو Calmo
کف کش های کالمو Calmo در انواع مختلفی طراحی و تولید شده اند تا بتوانند نیازهای گوناگون کاربران را برآورده سازند. این محصولات در دو دسته اصلی پمپ کف کش و پمپ لجن کش ارائه می شوند. علاوه بر این، در هر یک از این دسته ها، انواع فلوتردار و بی فلوتر نیز موجود است.این تنوع گسترده امکان انتخاب کف کش مناسب برای هر نوع کاربرد را فراهم می کند.

قیمت کف کش کالمو Calmo
یکی از مزیت‌های اصلی کف کش کالمو Calmo، قیمت رقابتی و مناسب آن است. با توجه به کیفیت بالا و عملکرد فوق‌العاده این محصول، قیمت آن بسیار مقرون به صرفه محسوب می‌شود. شرکت سازنده چینی با در نظر گرفتن نیازهای مختلف مشتریان، انواع گوناگونی از کف کش‌های کالمو را با قیمت‌های متفاوت ارائه کرده است. این امر به کاربران اجازه می‌دهد تا با توجه به بودجه و نیازهای خاص خود، مدل مناسب را انتخاب کنند. علاوه بر این، قیمت مناسب کف کش کالمو Calmo، آن را به یک سرمایه‌گذاری بلندمدت و صرفه‌اقتصادی تبدیل می‌کند.

کفکش calmo

نکات مهم در انتخاب و خرید کف کش کالمو Calmo
برای انتخاب و خرید کف کش کالمو Calmo مناسب، باید به نکات مهمی توجه کرد. اول، نوع کاربرد و ویژگی‌های مایع یا ماده‌ای که قرار است پمپاژ شود را در نظر بگیرید تا بتوانید مدل مناسب (پمپ کف کش یا لجن کش، فلوتردار یا بی فلوتر) را انتخاب کنید. دوم، ظرفیت مورد نیاز و محدوده دبی پمپاژ را تعیین کنید. سوم، به کیفیت ساخت، مقاومت در برابر سایش و راحتی استفاده توجه کنید. در نهایت، قیمت را با توجه به بودجه و نیازهای خود ارزیابی کنید.

در نهایت، کف کش های کالمو Calmo با کیفیت بالا، طراحی مدرن و عملکرد فوق العاده، یکی از بهترین انتخاب ها برای صنایع مختلف هستند. این محصولات چینی با گستره وسیعی از انواع پمپ کف کش و لجن کش، فلوتردار و بی فلوتر، می‌توانند نیازهای گوناگون کاربران را برآورده سازند. علاوه بر ویژگی های برجسته، قیمت رقابتی آنها نیز این کف کش ها را به گزینه ای جذاب برای سرمایه گذاری بلندمدت تبدیل می کند. فروشگاه "کالا صنعتی" با ارائه انواع کف کش های کالمو، بهترین مکان برای خرید این محصولات با اطمینان کامل است.

چگونه می‌توان مدل مناسب کف کش کالمو Calmo را انتخاب کرد؟
برای انتخاب مدل مناسب، باید به نوع کاربرد، ویژگی‌های مایع یا مواد، ظرفیت مورد نیاز و محدوده دبی پمپاژ توجه کنید.

آیا قیمت کف کش های کالمو Calmo مناسب است؟
بله، با توجه به کیفیت و عملکرد فوق العاده این محصولات، قیمت آنها بسیار رقابتی و مقرون به صرفه است.

 



:: بازدید از این مطلب : 44
|
امتیاز مطلب : 14
|
تعداد امتیازدهندگان : 4
|
مجموع امتیاز : 4
تاریخ انتشار : چهار شنبه 10 مرداد 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کوروش فنایی

امروزه آسانسورها به یکی از اجزای جدایی‌ناپذیر هر ساختمان تبدیل شده و جابه‌جایی آسان و ایمن افراد بین طبقات مختلف را امکان‌پذیر می‌سازند. عملکرد مطمئن و دقیق آسانسور نیازمند همکاری اجزای الکتریکی و مکانیکی متعددی است که در هماهنگی کامل با یکدیگر قرار دارند.

در این میان، تابلو فرمان آسانسور نقشی بسیار محوری داشته و به‌عنوان مغز متفکر سیستم آسانسور با دریافت و پردازش سیگنال‌هایی از بخش‌های مختلف، فرمان لازم برای هر بخش را ارسال می‌نماید. تمامی اجزای آسانسور از جمله مدار قدرت و فرمان، درایو آسانسور، موتور، ترمز، سیستم درب بازکن اتوماتیک، سیستم Revision (که با نام رویزیون نیز شناخته می‌شود) و … دستورات لازم را از تابلو فرمان دریافت می‌کنند.

تابلو فرمان آسانسور

داخل تابلو برق آسانسور، بردهای الکتریکی مختلفی وجود دارد که هریک مربوط به یکی از اجزای سیستم آسانسور است. این بردها در اثر عوامل مختلفی احتمال آسیب‌دیدگی و سوختن دارند. 10 علت سوختن برد آسانسور عبارت‌اند از:

شرایط نامناسب مانند گرما یا سرمای شدید
خوردگی توسط مواد شیمیایی
لرزش بیش از حد
فرسودگی خازن‌ها
بالارفتن دما و داغ‌شدن
استفاده مداوم و سنگین یا فشار بیش از حد استاندارد بر روی سیستم آسانسور
مشکلات ولتاژ
نفوذ رطوبت
خرابی فن و عدم تهویه مناسب تابلو
اتصالات الکتریکی نادرست
هنگامی که صحبت از سوختن برد آسانسور می‌شود، منظور یکی از بردهای داخل جعبه‌فرمان و یا خرابی درایو است. بررسی بردهای الکترونیکی نیازمند تخصص و دانش کافی در این زمینه است و باید به افراد متخصص واگذار شود؛ در ادامه، ابتدا به معرفی درایو آسانسور و سپس علل خرابی آن می‌پردازیم.

درایو آسانسور چیست؟
درایو آسانسور که با نام اینورتر آسانسور نیز شناخته می‌شود، یکی از اجزای حیاتی تابلو فرمان آسانسور بوده و وظایف مهمی را بر عهده دارد. از جمله وظایف این اینورتر صنعتی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

کنترل سرعت خروجی موتور آسانسور: درایو آسانسور با تنظیم ولتاژ و فرکانس ورودی به الکتروموتور، دور خروجی آن را کنترل نموده و در نتیجه به حرکت روان و بدون تکان کابین آسانسور کمک می‌کند. علاوه بر این، کنترل سرعت موتور برای توقف دقیق در طبقات امری ضروری است.
اطمینان از حرکت نرم آسانسور: یکی دیگر از وظایف اینورتر آسانسور، تنظیم گشتاور موتور، شتاب و ترمزگیری آن به‌صورت نرم و پیوسته است؛ بنابراین از ایجاد لرزش و تکان‌هایی ناگهانی در هنگام حرکت و توقف آسانسور جلوگیری می‌شود.
افزایش طول عمر موتور: موتورهای آسانسور یکی از انواع الکتروموتور سه فاز بوده و در هنگام راه‌اندازی علاوه بر شوک مکانیکی، جریان بسیار زیادی از شبکه برق می‌کشند. شوک های مکانیکی و جریان راه‌اندازی هجومی علاوه بر موتور آسانسور به سایر تجهیزات متصل به آنها و تجهیزات الکتریکی شبکه آسیب می‌رسانند. یکی از مهم‌ترین وظایف درایو آسانسور کنترل ولتاژ و جریان ورودی بوده و از شوک مکانیکی در لحظه استارت موتور جلوگیری می‌کند.
بهبود راندمان: مصرف جریان هجومی در هنگام راه‌اندازی موتور آسانسور منجر به افزایش مصرف انرژی و در نتیجه هزینه‌های ناشی از آن می‌شود. با استفاده از درایو آسانسور مصرف برق در بهینه‌ترین حالت خود بوده و تا حد زیادی در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌شود.
درایو آسانسور و تجهیزات مرتبط با آن

برخی از سازندگان درایو آسانسور، تجهیزات خود را به‌صورت یکپارچه ارائه می‌کنند. به این معنی که تمامی اجزای موردنیاز برای کنترل موتور و عملکرد آسانسور در یک دستگاه قرار دارد. بااین‌حال، برخی دیگر از برندها، درایوها را به‌صورت مجزا از کارت‌های کنترلی و ماژول‌های سخت‌افزاری ارائه می‌کنند تا در کاربردهای دیگر نیز قابل‌استفاده باشد. کارت‌های کنترلی شامل مدارهای الکترونیکی مختلفی هستند که برای مدیریت حرکت آسانسور، پاسخگویی به فرمان‌ها و اقدامات حفاظتی لازم به کار می‌روند. ماژول‌های سخت‌افزاری نیز شامل سنسورها، رله‌ها، نمایشگر و … بوده و به عملکرد صحیح درایو آسانسور کمک می‌کنند.

علت خرابی درایو آسانسور
خرابی درایو آسانسور ممکن است تحت‌تأثیر عوامل مختلفی رخ دهد؛ شایع‌ترین علت خرابی درایو آسانسور، آسیب‌دیدگی پل دیودی است. پل دیودی (Diode Bridge) برای تبدیل جریان متناوب AC به جریان مستقیم DC در اینورتر به کار می‌رود.

دومین علت خرابی درایو آسانسور، عدم کارکرد صحیح مقاومت ترمز است. ترمز، قطعه‌ای الکتریکی است که وظیفه قطع‌کردن جریان الکتریکی در مدار را بر عهده دارد. در صورت معیوب‌بودن ترمز، جریان الکتریکی به درستی قطع نمی‌شود و خطرآفرین است.

یکی دیگر از دلایل خرابی اینورتر آسانسور مربوط به IGBT می‌شود. IGBT مخفف ترانزیستور دوقطبی با گیت عایق است که غالباً به‌عنوان یک سوئیچ الکترونیکی به کار می‌رود و نقش مهمی در تبدیل برق DC به AC در درایو آسانسور ایفا می‌نمایند.

از دیگر علت‌های خرابی درایو آسانسور می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

عدم تعادل بین ولتاژ منبع تغذیه و موتور آسانسور
عدم تنظیم صحیح گشتاور و سرعت موتور آسانسور
فرسودگی یا عملکرد ناقص بلبرینگ‌های موتور
لرزش شاسی موتور در اثر عدم تعادل روتور یا سایر مشکلات مکانیکی
روغن‌کاری نامناسب سیم‌بکسل‌ها و قرار نگرفتن آن روی فلکه موتور به شکل درست
تراز نبودن فلکه اصلی و فلکه هرزگرد
افزایش دمای سیم‌کشی‌های داخلی آسانسور
اضافه‌بار و ظرفیت آسانسور
افزایش آلودگی هوا، خوردگی و رسوب‌گذاری روی اتصالات الکتریکی درایو
اکثر ایرادات درایو آسانسور قبل از اینکه تبدیل به مشکلی جدی شوند، به‌صورت کدهای خطا روی درایو نمایش داده می‌شوند. برخی از مهم‌ترین کدهای خطای درایو آسانسور عبارت‌اند از:

خطای اضافه جریان
خطای اضافه/کمبود ولتاژ
خطای دمای بیش از حد
خطای ارتباطی
خطای انکودر
خطای تنظیم سرعت
برای آشنایی با این خطاها و علت آن‌ها، مقالات زیادی در وب‌سایت کالا صنعتی منتشر شده است. به‌عنوان‌مثال در مقاله بررسی خطاهای اینورتر رایج‌ترین Errorهای درایوهای مختلف معرفی شده‌است.

تعمیر درایو آسانسور
عیب‌یابی و تعمیر درایو آسانسور باید توسط افراد متخصص در این زمینه انجام شود؛ زیرا درصورتی‌که حادثه‌ای برای آسانسور رخ دهد، اولین فرد مسئول، تکنسین آسانسور است. بااین‌حال، برای افزایش ایمنی و کاهش هزینه‌های ناشی از تعمیرات درایو، بهتر است خرید خود را از فروشگاه‌های معتبر انجام داده و اینورتر آسانسور را از برندهای معتبری که دستگاه را به همراه گارانتی تعمیر ارائه می‌دهند، انتخاب نمایید.

علاوه بر این تعمیر و نگهداری منظم و برخی از اقدامات پیشگیرانه نیز می‌تواند در افزایش عمر کاری درایو آسانسور مؤثر باشد. از جمله:

https://www.kalasanati.com/%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D9%88-%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D8%B1%D9%82-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C-%D9%88-%D8%A7%D8%AA%D9%88%D9%85%D8%A7%D8%B3%DB%8C%D9%88%D9%86/1895/%D8%B9%D9%84%D8%AA-%D8%B3%D9%88%D8%AE%D8%AA%D9%86-%D8%AF%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D9%88-%D8%A2%D8%B3%D8%A7%D9%86%D8%B3%D9%88%D8%B1

 

ارتقای مدل اینورتر به درایوهای جدیدتر و پیشرفته‌تر
استفاده از تثبیت‌کننده‌های ولتاژ و محافظ برق برای جلوگیری از افت ناگهانی ولتاژ
نصب سیستم‌های مدیریت بار و محدودکردن تعداد مسافران یا وزن مجاز در آسانسور
بررسی سیستم‌های تهویه و فن‌های تابلو فرمان
استفاده از تابلوهایی با درجه حفاظتی بالاتر برای جلوگیری از ورود گردوغبار، رطوبت و سایر آلاینده‌ها
نتیجه‌گیری

همان‌طور که اشاره شد، سوختن برد آسانسور یا خرابی درایو آن به دلایل مختلفی رخ می‌دهد. شایع‌ترین علل خرابی درایو آسانسور عبارت‌اند از: آسیب‌دیدگی پل دیودی، عدم کارکرد صحیح مقاومت ترمز، خرابی IGBT و … .

تعمیر یا تعویض درایو و بردهای تابلو فرمان آسانسور حتماً باید توسط افراد متخصص انجام شود. اما برای پیشگیری از خرابی درایو و هزینه‌های ناشی از آن، پیشنهاد می‌کنیم اینورتر آسانسور را از فروشگاه‌های معتبر و برندهای شناخته شده انجام دهید. در مقاله بهترین درایو آسانسور چند مورد از باکیفیت‌ترین اینورترهای آسانسور موجود در بازار ایران را معرفی کرده‌ایم.

وب‌سایت کالا صنعتی، انواع اینورترهای آسانسور از معتبرترین برندهای جهانی و ایرانی را همراه با گارانتی و قیمتی مناسب به سراسر ایران ارسال می‌نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق شماره‌تلفن 02191304300 با کارشناسان ما در ارتباط باشید.



:: بازدید از این مطلب : 52
|
امتیاز مطلب : 10
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3
تاریخ انتشار : چهار شنبه 10 مرداد 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کوروش فنایی

پمپ دستگاهی است که تنوع کاربری زیادی دارد و از سطح خانگی گرفته تا سطح صنایع بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از پرکاربردترین موارد استفاده پمپ در صنایع پتروشیمی است. در صنعت پتروشیمی از نفت و مشتقات آن، مواد شیمیایی مختلفی را تولید می کنند. از آنجایی که اکثر مواد شیمیایی که در پتروشیمی تولید می شوند و همچنین در طی فرآیند تولید مواد، سیالات بصورت مایع هستند جهت انتقال و جابجایی مواد شیمیایی مایع لازم است از پمپ های کاربردی در این حوزه استفاده شود. پمپ های مورد استفاده در پتروشیمی شامل انواع پمپ مثل پمپ سانتریفیوژ و پمپ های جابجایی مثبت مثل پمپ روتاری و پمپ رفت و برگشتی و ... است. بسیاری از پمپ های دیگر که در زیر دسته پمپ های ذکرشده هستند مثل پمپ دنده ای، پمپ پیستونی، پمپ پلانجری و پمپ اسکرو نیز کاربرد گسترده ای در صنایع پتروشیمی و صنایع وابسته به آن دارند. در این مقاله کالاصنعتی به معرفی انواع پمپ مورد استفاده در پتروشیمی و کاربرد هر کدام از آنها خواهیم پرداخت، پس با ما همراه باشید.

7 نوع پمپ صنعتی مورد استفاده در صنعت پتروشیمی
در عملیات نفت و گاز، بسته به ماهیت ماده ای که می‌خواهید منتقل کنید و میزان جریان مورد نیاز شما، به یک پمپ مناسب برای نیازهای خود نیاز خواهید داشت. انواع مختلف پمپ های صنعتی برای انتقال مایعات در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی استفاده می‌شوند. پمپ های مورد استفاده در صنعت پتروشیمی شامل دو نوع کلی پمپ دینامیکی و پمپ جابجایی مثبت هستند. پمپ سانتریفیوژ یا گریز از مرکز یکی پرکاربردترین پمپ های مورد استفاده در تمام صنایع از جمله صنعت پتروشیمی و پالایشگاه ها است که اکثرا از نوع پمپ جریان شعاعی آن به دلیل داشتن قابلیت ایجاد هدهای بالا جهت انتقال سیالات شیمیایی استفاده می شود.

پمپ های پیستونی، دیافراگمی و پلانجری نیز از نوع پمپ رفت و برگشتی می باشد که به دلیل ویژگی های خاص خود استفاده زیادی جهت پمپاژ مواد پتروشیمی دارند. پمپ هایی مثل پمپ دنده ای و پمپ اسکرو (مونوپمپ) نیز از جمله پمپ های روتاری پرکاربرد در صنایع شیمیایی است. پمپ های مورد استفاده در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی را می‌توان بر اساس طراحی و ساخت آنها طبقه بندی کرد و به طور کلی در 7 دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

پمپ سانتریفیوژ
پمپ دنده ‌ای
پمپ دیافراگم
پمپ دوزینگ (پمپ تزریق)
مونو پمپ
پمپ‌ پیستونی
پمپ پلانجری
پمپ سانتریفیوژ پتروشیمی
پمپ سانتریفیوژ حدود 90 درصد پمپ های مورد استفاده از دسته پمپ دینامیکی بوده که در صنعت پتروشیمی نیز یکی از پرکاربردترین پمپ هاست. در پمپ سانتریفیوژ از پروانه برای به جریان انداختن سیال فرآیند استفاده می شود و به همین خاطر بیشتر برای پمپاژ سیالات با ویسکوزیته کمتر استفاده می شود. مواد شیمیایی تولیدی در صنایع نفت و گاز غلظت های مختلفی دارند. انتقال و جابجایی مواد شیمیایی با غلظت پایین در صنایع پتروشیمی توسط پمپ سانتریفیوژ صورت می گیرد. از جمله مواد شیمیایی تولیدی شرکت های پتروشیمی که توسط پمپ های سانتریفیوژ انتقال پیدا می کند می توان به رنگ های رقیق، محلول های ضد عفونی، کودهای مایع برای کشاورزی، مواد شوینده مایع و ... اشاره کرد.

پمپ سانتریفیوژ پتروشیمی

پمپ دنده ای پتروشیمی
پمپ دنده ای کاربرد فراوانی در صنایع پتروشیمی و نفت و گاز دارد. پمپ های دنده داخلی و دنده خارجی دو نوع این پمپ است که از لحاظ عملکرد مشابه یکدیگر هستند اما با توجه به طراحی و ساختمان خود، ویژگی های منحصر به فردی را نیز دارند و بارزترین تفاوت این دو نوع پمپ محدوده کارایی پمپ با توجه به ویسکوزیته سیال مورد نظر است. پمپ دنده خارجی برای سیالات با ویسکوزیته متوسط مناسب اند و پمپ‌ دنده داخلی برای پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا مناسب اند. انواع روغن ها که ویسکوزیته بالایی دارند، مشتقات نفتی با ویسکوزیته بالاتر مثل قیر، انواع چسب و مواد پلیمری از جمله محصولات شیمیایی است که توسط پمپ دنده ای قابلیت جابجایی دارند.

پمپ دنده ای پتروشیمی

پمپ دیافراگمی پتروشیمی
پمپ دیافراگمی از دسته پمپ های جابجایی مثبت است که از صفحه ای منعطف به نام دیافراگم برای مکش نفت و مواد نفتی به داخل محفظه خود در فاز بالادستی و میانی پالایشگاه ها به منظور پالایش نفت استفاده می کند. هنگامی که حجم محفظه افزایش می یابد، فشار در ورودی محفظه کاهش می یابد و مایع به داخل آن مکیده می شود. سپس دیافراگم به سمت پایین حرکت می کند و مایع را خارج می کند. هنگامی که مایع از خروجی محفظه به مقصد هدایت شد، دیافراگم به موقعیت خود باز می گردد و اجازه می دهد مایع بیشتری وارد شود. این چرخه تا زمانی که پمپ کار می کند ادامه می یابد. برای دریافت مشخصات فنی و خرید پمپ دیافراگمی با کارشناسان فروش در تماس باشید.

پمپ های دیافراگمی به دلیل طراحی منحصر به فرد خود می توانند حجم زیادی از مایعات را انتقال دهند و به همین دلیل در پالایشگاه ها و صنایع پتروشیمی که در موقعیت هایی سرشار از منابع نفتی ایده آل هستند. یکی از ویژگی هایی که پمپ‌ دیافراگمی نسبت به سایر پمپ ها دارد مقاوم بودن در برابر سایش است، زیرا قطعات متحرک و اصطکاک کمتری دارند بنابراین برای انتقال مواد شیمیایی ساینده که در پتروشیمی ها تولید می شوند، بسیار مناسب می باشد.

پمپ دیافراگمی پتروشیمی

پمپ پیستونی پتروشیمی
پمپ های رفت و برگشتی همانطور که از نامشان پیداست از مکانیزمی رفت و برگشت جهت پمپاژ سیالات استفاده می کنند. پمپ پیستونی نیز از مکانیزم بالا و پایین رفتن پیستون جهت ایجاد فشار و به حرکت در آوردن سیال استفاده می کند و به دلیل ساختاری که دارند و تحمل بالای فشار بالا، می توانند مواد شیمیایی با غلظت زیاد را منتقل کنند. برای پمپاژ مواد شیمیایی ویسکوز، سوخت های سنگین، هیدروکربن های سنگین و رنگ های غلیظ تولید صنایع پتروشیمی می توان از پمپ پیستونی استفاده کرد.

پمپ پیستونی پتروشیمی

کلیک کنید

 

پمپ دوزینگ پتروشیمی
دوزینگ پمپ یا پمپ اندازه گیری نوعی پمپ جابجایی مثبت است که قابلیت انتقال و تزریق مقدار مشخص و دقیقی از مواد را دارد. از جمله کاربردهای اصلی دوزینگ پمپ می توان به صنایع دارویی، غذایی و صنایع وابسته به نفت و گاز مثل پتروشیمی نام برد. به دلیل اینکه در صنایع پتروشیمی با مواد سمی، خورنده، اسیدی و خطرناک زیاد سر و کار دارد؛ همچنین برای تولید محصولات شیمیایی مختلف لازم است مقدار مشخصی از هر ماده با یکدیگر ترکیب شوند بنابراین استفاده از پمپ دوزینگ در صنایع پتروشیمی بسیار کاربردی است. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع دوزینگ پمپ، دریافت مشخصات فنی و کاتالوگ هر کدام از آنها و خرید پمپ تزریق می توانید از کارشناسان فنی کالاصنعتی مشاوره دریافت کنید.

پمپ دوزینگ پتروشیمی

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره پمپ های مورد استفاده در صنایع پتروشیمی می توانید ویدئوی زیر را مشاهده کنید.


جمع بندی

پمپ دستگاهی است که تنوع کاربری زیادی دارد و از بعد خانگی تا صنایع بالادستی مثل صنعت نفت، گاز و پتروشیمی استفاده می شود. در صنایع وابسته به نفت و گاز با انواع مایعات با ویسکوزیته های مختلف سر و کار وجود دارد و برای انتقال و جابجایی آنها لازم است تا از پمپی با مشخصات فنی مرتبط با آن سیال استفاده شود. پمپ های گوناگونی وجود دارند که هر کدام برای محدوده خاصی از غلظت سیال مورد استفاده قرار می گیرد، همچنین علاوه بر غلظت خصوصیات فیزیکی سیال نیز در بکارگیری نوع پمپ مورد استفاده در پتروشیمی اهمیت دارد. در این مقاله کالاصنعتی به انواع پمپ های پتروشیمی پرداخته شد و کاربرد هر کدام ذکر شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره نوع پمپ کاربردی در قسمت های مختلف صنایع وابسته به به نفت و گاز، پتروشیمی و دریافت قیمت پمپ آب کشاورزی و کاتالوگ انواع پمپ های صنعتی مورد استفاده در پتروشیمی با کارشناسان خبره کالاصنعتی تماس حاصل فرمائید.



:: بازدید از این مطلب : 49
|
امتیاز مطلب : 13
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3
تاریخ انتشار : یک شنبه 7 مرداد 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کوروش فنایی

گیربکس‌ها از جمله پرکاربردترین تجهیزات صنعتی هستند که جهت تغییر سرعت، افزایش گشتاور و تطبیق آن‌ها در ماشین‌آلات صنعتی استفاده می‌شوند. یکی از ویژگی‌های بسیار مهم که برخی از گیربکس‌ صنعتی ارائه می‌دهند، برگشت‌ناپذیری است که با نام خاصیت خود قفل‌شوندگی نیز شناخته می‌شود.

گیربکس‌های خود قفل‌شونده در حالت عادی فقط از طرف ورودی قابل چرخش بوده و برای چرخش از طرف خروجی باید تغییراتی روی آن‌ها اعمال شود. این ویژگی به‌ خصوص در کاربردهایی مانند بالابرها، می‌تواند به‌ عنوان فرصتی برای کاهش هزینه‌های مرتبط با ترمز و تجهیزات مشابه با آن تلقی شود. گیربکس‌ حلزونی با نسبت تبدیل 1:46 و بیشتر، دارای خاصیت خود قفل‌شوندگی هستند؛ در این مقاله به بررسی نحوه عملکرد و شرایط لازم برای گیربکس‌های برگشت‌ناپذیر می پردازیم.

گیربکس خود قفل‌شونده چیست؟
گیربکس‌های خود قفل‌شونده در حالت عادی فقط از طرف ورودی قابل چرخش بوده و چرخش از طرف خروجی معمولاً در این گیربکس‌ها امکان‌پذیر نیست. این ویژگی باعث می‌شود که هنگام اعمال گشتاور به شفت خروجی، اصطکاک بین دنده و ماردون، مانع از چرخش آن‌ها می‌شود. این ویژگی به‌خصوص در کاربردهایی مانند بالابر و نوار نقاله‌های زاویه دار بسیار مفید خواهد بود.

گیربکس خود قفل شونده

در گیربکس‌های حلزونی، شفت ورودی به شکل ماردون با زاویه مارپیچ بوده و چرخ‌دنده حلزونی و شفت خروجی را می‌چرخاند. در این گیربکس‌ها، هنگام اعمال گشتاور روی شفت خروجی، چرخ‌دنده حلزونی قادر به چرخاندن ماردون نبوده و در نتیجه قفل می‌شود. البته هنگامی که از برگشت‌ناپذیری این گیربکس‌ها صحبت می‌شود، آن را در یک وضعیت ثابت تصور می‌کنیم؛ عواملی مانند لرزش، شوک و … می‌توانند روی این خاصیت اثرگذار باشند.

شرایط خود قفل‌شوندگی گیربکس
چرخ‌دنده و ماردون گیربکس‌ حلزونی دارای تعداد مشخصی دندانه هستند؛ دندانه‌ها علاوه بر تعیین سرعت خروجی و نسبت‌ تبدیل گیربکس‌ حلزونی، بر خود قفل‌شوندگی گیربکس نیز اثرگذار هستند. به‌طور کلی، نسبت تبدیل بالاتر از 1:46، اولین شرط خود قفل‌شوندگی گیربکس حلزونی است.

برگشت‌ناپذیری چه در زمان حرکت چرخ‌دنده‌ها و چه در حالت ثابت امکان‌پذیر است؛ اگرچه هنگامی که چرخ‌دنده حلزونی ثابت و بدون حرکت باشد، احتمال خود قفل‌شوندگی بیشتر است. از لحاظ تئوری، تا زمانی که ضریب اصطکاک بین چرخ‌دنده و ماردون، بزرگ‌تر از تانژانت زاویه لید یا پیشرو ماردون باشد، گیربکس امکان خود قفل‌شوندگی دارد. ضریب اصطکاک استاتیکی به عواملی مانند مواد سازنده اجزاء و روغن‌کاری بین آن‌ها بستگی دارد؛ اما در واقعیت عوامل دیگری مانند نحوه نصب گیربکس (روی سطح صاف یا ناهموار) و لرزش و ارتعاشات دستگاه نیز، ضریب اصطکاک استاتیک را کاهش می‌دهند.

زاویه لید گیربکس

اصطکاک در حال حرکت (دینامیک) کمتر از اصطکاک در حالت ساکن (استاتیک) بوده و به همین علت، برگشت‌ناپذیری دینامیکی نیز کمتر از استاتیک است. ضریب اصطکاک دینامیکی تحت‌تأثیر عواملی مانند سرعت چرخش چرخ‌دنده حلزونی و نوع روانکاری گیربکس حلزونی قرار دارد.

یکی دیگر از شرایط خود قفل‌شوندگی گیربکس‌ها این است که زاویه اصطکاک بین ماردون و چرخ‌دنده باید بزرگ‌تر از زاویه لید ماردون باشد. برای درک بهتر زاویه اصطکاک استاتیک و دینامیک، یک جسم را روی یک کتاب قرار دهید؛ سپس یک سر کتاب را به‌آرامی بالا بیاورید. زاویه‌ای که جسم شروع به حرکت روی کتاب می‌کند، زاویه اصطکاک استاتیک (ایستا) است. سپس مجدداً سر کتاب را به سمت زمین حرکت دهید، زاویه‌ای که جسم از حرکت بازمی‌ایستد، زاویه اصطکاک دینامیک خواهد بود.

کلیک کنید

 

زاویه اصطکاک

ضریب اصطکاک استاتیک بین یک ماردون فولادی و چرخ دنده حلزونی برنجی تقریباً 0.15 است؛ بنابراین زاویه اصطکاک آن ها بین 8 تا 9 درجه خواهد بود. همچنین ضریب اصطکاک دینامیکی با توجه به سرعت چرخ دنده حلزونی، بین 0.08 (در سرعت های پایین) تا 0.02 (سرعت های بالاتر) است که به ترتیب زاویه اصطکاک 4.6 درجه و 1 درجه را نشان می دهد. بر اساس جدول زیر، هر چه زاویه لید ماردون (γ) کمتر باشد، برگشت پذیری گیربکس نیز کمتر خواهد بود.

زاویه لید ماردون

برگشت پذیر کامل γ > 25
به طور استاتیکی بازگشت پذیر، برگشت سریع، به طور دینامیکی برگشت پذیر γ = 12 - 25
برگشت ناپذیر استاتیک متغیر، برگشت سریع در حالت ارتعاش، به طور دینامیکی برگشت پذیر γ = 8 - 12
به طور استاتیکی برگشت ناپذیر، برگشت در حالت ارتعاش، برگشت دینامیکی کند. γ = 5 - 8
به طور استاتیکی برگشت ناپذیر، برگشت کند در حالت ارتعاش، برگشت پذیری دینامیک اندک γ = 3 - 5
به طور استاتیکی برگشت ناپذیر، بدون برگشت، برگشت دینامیکی اندک γ = 1 - 3
نتیجه گیری

انواع گیربکس خود قفل شونده را می توان در کاربردهایی که نیاز بلند کردن یا ثابت نگه داشتن بار دارند، استفاده نمود. اگرچه این ویژگی در بالابرها و کانوایرهای شیب دار بسیار حائز اهمیت است، اما پیشنهاد می کنیم برای ایمنی بیشتر، از تجهیزاتی مانند ترمز یا بک استاپ نیز استفاده کنید تا از عدم برگشت پذیری گیربکس به صورت قطعی اطمینان حاصل شود. همچنین تعمیر و نگهداری دوره ای از گیربکس صنعتی، نقش بسیار مهمی در حفظ عملکرد مناسب و افزایش طول عمر آن دارد. در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر، می توانید با کارشناسان کالا صنعتی تماس گرفته و از مشاوره تخصصی این مجموعه بهره مند شوید.

 

 



:: بازدید از این مطلب : 45
|
امتیاز مطلب : 8
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3
تاریخ انتشار : یک شنبه 7 مرداد 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کوروش فنایی

آیا برای انتخاب اینورتر مناسب برای نیازهای خود در حوزه کنترل دور موتور، به دنبال راهنمایی و اطلاعات مفید هستید؟ اگر هدف شما کاهش هزینه‌ها، بهبود کارایی و افزایش دقت در کنترل دستگاه خود است، اینورترها ابزاری قدرتمند و حیاتی هستند که می‌توانند به شما در کنترل صحیح و اصولی این اهداف کمک کنند. در این مقاله، به شما روش‌ها و عواملی که در انتخاب مناسب اینورتر برای نیازهای خاص شما تأثیرگذار هستند، آموزش خواهیم داد. هدف ما این است که با ارائه اطلاعات کامل و عملی، شما را در انتخاب بهترین اینورتر برای کاربردهای خود یاری دهیم.

عوامل مهم انتخاب درایو اینورتر
هنگام انتخاب درایو برای الکتروموتور ، باید به چند پارامتر اصلی توجه ویژه‌ای داشته باشیم تا انتخابی درست و بهینه انجام شود. انتخاب نادرست درایو ممکن است عواقب جدی برای اینورتر و الکتروموتور هر دو داشته باشد و باعث صدمات و خسارات قابل توجهی شود.

این عوامل عبارتند از :

نوع برق ورودی و ولتاژ شبکه
پارامتر های موتور (توان موتور ، جریان بار کامل ، سرعت موتور)
شرایط مورد نیاز پروژه (قابلیت‌های حفاظتی، رابط‌ها و اتصالات، مدهای کنترلی ، قابلیت شبکه و ...)
نوع بار (گشتاور ثابت یا متغیر بودن بار)
شرایط محیطی (دمای محیط ، ارتفاع از سطح دریا و ...)
شرایط بازار (قیمت، گارانتی و ...)
در ادامه به بررسی هر یک از این عوامل می پردازیم.

عوامل مهم انتخاب اینورتر

1) نوع برق ورودی و ولتاژ شبکه
اینورتر ها دارای دو مدل تکفاز و سه فاز است. مدل تکفاز آن ها ولتاژ ورودی 220 ولت تکفاز را به 220 ولت سه فاز تبدیل می نماید و در موتورهایی که ولتاژ ورودی آن ها 220 ولت سه فاز است و یا قابلیت تنظیم به صورت 220 ولت سه فاز را دارا است مورد استفاده قرار می گیرد. مدل دیگر اینورترها مدل سه فاز است که ولتاژ سه فاز 380 ولت را در ورودی دریافت نموده و ولتاژ 380 ولت سه فاز را در خروجی می دهد. این مدل اینورتر برای الکتروموتورهای سه فاز با ولتاژ 380 ولت مناسب است.

نکته 1 : برندهای اندکی وجود دارند که اینورترهایی با ولتاژ ورودی 220 ولت تکفاز و ولتاژ خروجی 380 ولت سه فاز تولید می نمایند و تولیدات آن ها در توان های محدودی است. جهت مشاوره و خرید اینورتر با کارشناسان کالاصنعتی در ارتباط باشید.

نکته 2 : به طور کلی برای الکتروموتور های تکفاز اینورتری تولید نمی گردد. تنها برند اینوت است که اینورترهایی با ولتاژ ورودی 220 ولت تکفاز و ولتاژ خروجی 220 ولت تکفاز تولید می نماید.

نتیجه : یکی از نکات مهم در انتخاب اینورتر نوع برق ورودی ، ولتاژ الکتروموتور و تکفاز یا سه فاز بودن آن است که می بایست با ولتاژ ورودی و خروجی اینورتر مطابقت داشته باشد.

انواع اینورتر

برق ورودی اینورتر مورد نیاز الکتروموتور
220 ولت تکفاز تکفاز به تکفاز 220 ولت تکفاز
تکفاز به سه فاز 220 ولت سه فاز
تکفاز به سه فاز 380 ولت 380 ولت سه فاز
380 ولت سه فاز سه فاز به سه فاز 380 ولت سه فاز
2) پارامترهای موتور
در انتخاب اینورتر برای الکتروموتور یکی از پارامترهای مهم توان الکتروموتور است. توان اینورتر می بایست حتما هم توان با الکتروموتور و یا بیشتر از توان الکتروموتور باشد. برای مثال برای الکتروموتور 11 کیلووات نمی توان از اینورتر 7.5 کیلووات استفاده نمود. اینورتر انتخابی می بایست 11 کیلووات و یا بیشتر باشد.

یکی دیگر از پارامترهای مهم جریان بار کامل است. جریان خروجی اینورتر می بایست بیشتر از جریان نامی الکتروموتور باشد. همچنین سرعت الکتروموتور نیز در انتخاب اینورتر تاثیرگذار است. برای مثال در موتورهای دور بالا ( اسپیندل ) می بایست فرکانس اینورتر را مدنظر قرار داد و با توجه به فرمول که N دور الکتروموتور و P تعداد قطب موتور است، فرکانس حداقلی درایو را محاسبه نمود. برای مثال برای موتور 18000 دور و 2 قطب حداقل فرکانس مورد نیاز اینورتر به شرح زیر است :

18000=(120×f)/2→f=(2×18000)/120=300

3) شرایط مورد نیاز پروژه
در هر پروژه، وجود یک سری شرایط غالب و مهم است که باید آن‌ها را در نظر بگیریم و به آن‌ها توجه کنیم. برای مثال در زیر به چند نمونه از پارامتر های اینورتر که بسته به شرایط پروژه باید هنگام انتخاب درایو به آن توجه داشت اشاره شده است:

نوع کنترل: بررسی کنید که درایو اینورتر دارای چه مدهای کنترلی درایو است. انتخاب نوع کنترلی که با نیازهای شما سازگاری داشته باشد، بسیار مهم است.

قابلیت‌های حفاظتی: بررسی کنید که درایو اینورتر دارای قابلیت‌های حفاظتی مانند حفاظت از برد الکترونیکی، حفاظت در برابر جریان بیش از حد، حفاظت در برابر ولتاژ نامناسب و ... است.

رابط‌ها و اتصالات: بررسی کنید که درایو اینورتر دارای رابط‌ها و اتصالات مناسب برای اتصال به سیستم کنترل و موتور است. همچنین، بررسی کنید که آیا درایو قابلیت اتصال به سیستم‌های اتوماسیون صنعتی مانند PLC و HMI را داراست.

اینورتر abb

محصولات پیشنهادی: قیمت اینورتر تکفاز
4) گشتاور ثابت یا متغیر بودن بار
بارهای گشتاور ثابت با تغییر سرعت دچار تغییر گشتاور نمی شوند اما بارهای گشتاور متغیر با تغییر سرعت ،گشتاور آن ها نیز تغییر می یابد. بارهای گشتاور ثابت عموما جریان زیادی را مصرف می نمایند. کانوایرها ، جرثقیل ها ، آسانسور ها و ... از نمونه بارهای گشتاور ثابت است. بارهایی هم چون فن ، پمپ ، دمنده و ... از بارهای گشتاور متغیر به حساب می آیند. در انتخاب اینورتر می بایست گشتاور ثابت یا سنگین کار بودن اینورتر را مدنظر قرار داد تا اینورتر انتخابی جوابگوی کار مدنظر باشد.برای آشنایی با بهترین درایو آسانسور این مقاله را مطالعه کنید.

5) شرایط محیطی
شرایط محیطی که اینورتر در آن نصب می گردد می بایست مورد بررسی قرار گیرد. برای مثال حداکثر دمای محیطی که اکثر درایوها قابلیت نصب را دارند 40 یا 50 درجه سانتیگراد است. در حقیقت هرچه دما افزایش یابد اینورتر توان کمتری را تحویل می دهد. همچنین در صورتی که ارتفاع از سطح دریا از 1000 متر بیشتر شود می بایست رنج درایو انتخابی افزایش یابد.

یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در انتخاب درایو ، ضریب نفوذ پذیری جامدات و مایعات و یا IP آن است. IP سیستم یک عدد دو رقمی است که رقم اول میزان نفوذپذیری در برابر ورود جامدات و رقم دوم میزان نفوذ پذیری در برابر مایعات را نشان می دهد. برای مثال اگر IP تجهیز 68 باشد به این معناست که در برابر نفوذ گرد و غبار و غوطه ور شدن در عمق زیاد آب مقاوم است.

رقم توضیح رقم دوم توضیح
0 بدون حفاظت 0 بدون حفاظت
1 در مقابل اجسام بیشتر از 50 میلیمتر حفاظت دارد 1 در مقابل پاشش قطرات عمودی آب حفاظت دارد
2 در مقابل اجسام بیشتر از 12 میلیمتر حفاظت دارد 2 در مقابل پاشش قطرات آب با زاویه 15 درجه حفاظت دارد
3 در مقابل اجسام بیشتر از 2.5 میلیمتر حفاظت دارد 3 در مقابل پاشش قطرات آب با زاویه 60 درجه حفاظت دارد
4 در مقابل اجسام بیشتر از 1 میلیمتر حفاظت دارد 4 در مقابل پاشش قطرات آب از هر جهت حفاظت دارد
5 در مقابل گرد و غبار حفاظت دارد 5 در مقابل پاشش قطرات پرفشار آّب از هر جهت
6 در مقابل گرد و غبار حفاظت شدید دارد 6 در برابر پاشش حجم زیادی از آّب حفاظت دارد
7 در برابر غوطه ور شدن در آب تا عمق 1 متر حفاظت دارد
8 در برابر غوطه ور شدن در آب در عمق زیاد حفاظت دارد
اینورتر پنتاکس

6) شرایط بازار
یکی دیگر از عوامل مهم در انتخاب اینورتر شرایط بازار است. برای مثال هر پروژه بودجه محدودی دارد که با توجه به آن می بایست اینورتر را انتخاب نمود. همچنین برخی اینورترها گارانتی ضعیفی دارند و پشتیبانی آن ها پاسخگوی مشکلات درایو نمی باشد که این موارد از ضعف های درایو به حساب می آید.

جمع بندی

در این مقاله سعی شد که به طور خلاصه به شما در انتخاب درایو اینورتر مناسب با توجه به نیازتان کمک کنیم از این رو، باید به توان خروجی، ولتاژ و فرکانس ورودی، نوع کنترل، قابلیت‌های حفاظتی، رابط‌ها و اتصالات، نوع گشتاور، هزینه، پشتیبانی و خدمات پس از فروش و ... توجه کنید. با توجه به این عوامل، می‌توانید اینورتر مناسبی را برای کاربردهای خود انتخاب کنید.

برای اینکه اینورتر انتخاب شده کاملاً با کاربردی مورد نظر سازگار باشد، بهتر است با یک کارشناس در زمینه اینورتر و اتوماسیون مشورت نمایید. کارشناسان کالا صنعتی آمادگی ارائه مشاوره تخصصی رایگان در زمینه انواع اینورتر به شما عزیزان را دارند.

 



:: بازدید از این مطلب : 55
|
امتیاز مطلب : 11
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3
تاریخ انتشار : شنبه 6 مرداد 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کوروش فنایی

پمپ‌ها انواع مختلفی دارند و به دو دسته سانتریفیوژ و جابجایی مثبت تقسیم می‌شوند. هر کدام از پمپ‌ها دارای ساختار و طراحی منحصر به فردی هستند و توانایی پمپاژ سیالات با ویژگی‌ها و خصوصیات مختلفی را دارند. اما علاوه بر پمپ‌های رایجی که چه در کاربردهای خانگی و چه در کاربردهای صنعتی وجود دارند، پمپ‌هایی وجود دارند که برای کاربردهای خاص‌تری طراحی شده‌اند؛ پمپ خاص نام کلی است که به این نوع از پمپ‌ها اطلاق می‌شود.

به عنوان مثال از کاربردهای خاصی که در آنها پمپ خاص استفاده می‌شود، می‌توان به در کارخانه‌ها و کارگاه‌های تراشکاری و فرزکاری، صنایع شیمیایی و دارویی، انتقال سوخت، استخرهای پرورش ماهی و آبزیان، استخرهای عمومی و خصوصی، انتقال مواد غذایی غلیظ و... اشاره کرد. هر کدام از این کاربردها به یک نوع پمپ خاص نیاز دارند که در ادامه به معرفی انواع پمپ خاص پرداخته خواهد شد. برای دریافت قیمت پمپ تماس بگیرید.

پمپ خاص

انواع پمپ خاص
دوزینگ پمپ
پمپ مگنتی
پمپ آب صابون
پمپ کولری
مونو پمپ
پمپ گازوئیل
پمپ اسید
پمپ‌های نام برده شده همه به نوعی پمپ خاص هستند و در کاربردهای خاص‌تری بکار گرفته می‌شوند.

دوزینگ پمپ که خود انواع مختلفی دارد برای انتقال سیالات و مواد با دوز مشخص و دقیق استفاده می‌شود.
پمپ مگنتی که نوعی پمپ سانتریفیوژ بوده سیل مکانیکی ندارد و نشتی از قسمت واسطه پمپ صفر است.
پمپ آب صابون که نوعی پمپ آب کوچک است که می‌تواند ترکیب آب با شوینده را برای کاربردهایی مثل تراشکاری و CNC پمپاژ کند.
پمپ کولری که دیگر نوع پمپ آب کوچک است که در کولرهای آبی به منظور پمپاژ آب داخل سینی کولر بر روی پوشال‌ها استفاده می‌شود.
مونو پمپ که نوعی پمپ جابجایی مثبت بوده که توانایی انتقال سیالات غلیظ را دارد.
پمپ گازوئیل که برای انتقال سوخت گازوئیل می‌تواند استفاده شود.
پمپ اسید از پرکاربردترین پمپ‌های خاص است که برای سیالات با خواص اسیدی و خورنده استفاده می‌شود.
انواع پمپ خاص

خرید پمپ خاص

منبع:https://www.kalasanati.com/%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D8%AC%D9%88/309/%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7%DB%8C-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%D9%BE%D9%85%D9%BE/%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D9%BE%D9%85%D9%BE/%D9%BE%D9%85%D9%BE-%D8%AE%D8%A7%D8%B5
همانطور که در قسمت قبل توضیح داده شد، پمپ خاص عنوان کلی است که به بعضی از پمپ‌ها گفته می‌شود و انواع مختلفی دارد. بنابراین قیمت آنها نیز با توجه به نوع متفاوت است. معمولا پمپ‌های خاص را شرکت‌های محدودتری تولید می‌کنند. مثلا برای پمپ مگنتی به دلیل نداشتن سیل و داشتن طراحی خاص سازندگان کمتری آن را تولید می‌کنند. همچنین پمپ‌های اسید به دلیل داشتن اجزایی از جنس‌های ضد اسید مثل پلیمرها و گریدهای مقاوم استیل، جز پمپ‌های خاصی هستند که بعضی از برندهای آنها را تولید می‌کنند.

در صورتی که به دنبال خرید پمپ خاص برای واحد صنعتی یا کارگاهی خود هستید، فروشگاه اینترنتی کالاصنعتی را برای این کار به شما پیشنهاد می‌دهیم. کالاصنعتی انواع پمپ خاص را به منظور کاربردهای مختلف موجود داشته و در صورتی موجود نبودن یا داشتن درخواست پمپ خاصی که مشتری نیاز دارد، می‌تواند آن را تامین کند.

کاربرد پمپ خاص
از کاربردهای گسترده‌ای که پمپ‌های خاص دارند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پمپ آب صابون: در کارخانه‌ها و کارگاه‌های تراشکاری و فرزکاری
پمپ آب کولری: در کارخانه‌های تولید کولر آبی
پمپ مگنتی: انتقال سیالات گران قیمت، اسیدی و سمی که نباید نشتی از پمپ داشته باشند.
دوزینگ پمپ: در استخرهای عمومی و خصوصی برای تزریق دقیق کلر و آنتی اسکالانت به آب
پمپ گازوئیل: برای جابجایی سوخت‌های مایع مثل گازوئیل از یک مخزن به مخزن دیگر
مونو پمپ: انتقال سیالات غلیظ مثل انواع مواد غذایی، سس، رب، لبنیات و مواد شیمیایی و نفتی مثل قیر
پمپ اسید: انتقال سیالات با خاصیت اسیدی، بازی و خورنده در بسیاری از صنایع



:: بازدید از این مطلب : 49
|
امتیاز مطلب : 8
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3
تاریخ انتشار : شنبه 6 مرداد 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کوروش فنایی

یاتاقان به حرکت دو جزء در یک یا چند جهت با حداقل نیروی اصطکاک کمک میکند و حرکت را مسدود میسازد، بنابراین اجزایی که حرکت دورانی را حمایت میکند، یاتاقان نامیده میشود. این در حالی است که اگر حرکت خطی باشد بر عهده سطوح راهنما خواهد بود. یعنی از طرف سطوح راهنما حمایت خواهند شد.

انواع یاتاقان گیربکس
معمولا یاتاقانی که تکیه گاه زبانه شافت یا اکسل هستند به دو دسته یاتاقان لغزشی ، غلتشی تقسیم می شوند. در یاتاقان لغزشی بین سطوح، حرکت لغزشی وجود دارد، در حالی که در یاتاقان غلتشی بین سطوح، غلتش وجود دارد.

یاتاقان غلتشی یاتاقان لغزشی

نیروی اعمالی به یاتاقان و یا محل استقرار یاتاقان بر روی یک محور میتواند به صورت عمود بر محور و یا موازی با محور باشد. بنابراین یاتاقانی که فقط نیروی شعاعی را تحمل میکند یاتاقان شعاعی و یاتاقانی که فقط نیروی محوری را تحمل میکند یاتاقان محوری نام دارد. ولی اگر یاتاقان هم شعاعی و هم محوری را هم زمان تحمل کند، یاتاقان شعاعی و محوری نام دارد.

نیرو در یاتاقان نیرو در یاتاقان شعاعی نیرو در یاتاقان محوری یاتاقان شعاعی و محوری

یاتاقان لغزشی
در سطح بین یاتاقان لغزشی و زبانه محور به علت دوران، اصطکاک به وجود میاید و باعث ایجاد حرارت میشود، بنابراین لازم است در بین سطح یاتاقان لغزشی و زبانه محور روغن تزریق کنیم تا فیلمی از روغن بین سطح لغزشی و زبانه محور تشکیل شود. این ضخامت روغن سبب میشود تماس فلز با فلز از بین برود و اصطکاک کاهش یابد. از همه مهمتر اینست که همراه با نرمتر کار کردن محور، سر و صدا کاهش میابد و مثل یک مستهلک کننده نیرو عمل میکند و عمر یاتاقان نیز طولانی میشود. قیمت یاتاقان لغزشی از یاتاقان غلتشی کمتر است.

روغن کاری در یاتاقان لغزشی
یاتاقان لغزشی میتواند از نظر روغن کاری به صورت مایع یا اصطکاک مرزی باشد، بهترین شرایط کار با اصطکاک مایع به دست می آید که در اصطکاک مایع ، سطوح لغزنده با یکدیگر تماس مستقیم ندارند، زیرا یک فیلم روغن بین سطوح تشکیل شده و از تماس مستقیم سطوح جلوگیری میکنند. بنابراین به یک فشار روغن نیاز است تا نیروی وارده را در تعادل نگه دارد.

در یاتاقان لغزشی روغن تحت فشار زیاد، بین قطعات لغزنده دمیده می شود، سطوح لغزنده از هم جدا میشوند و در حالت تعادل قرار میگیرند. در عین حال هم اصطکاک و هک سایش کاهش میابد.در یاتاقان محور،روش فوق خیلی مناسب است. فشار روغن توسط یک پمپ در بیرون یاتاقان پدید می آید.

روغن تحت فشار از طریق سوراخ و کانالی به درون حوضچه فشار یاتاقان وارد و از حوضچه فشار یاتاقان پخش میشوند. تلفات ناشی از اصطکاک در یاتاقان لغزشی،کمتر از سایر یاتاقان است. قبل از حوضچه ، شیر خفه کن نصب شده است که به کمک شیر خفه کن ، با اختلاف فشار بین ، حوضچه می توان موقیت شافت را تحت تاثیر قرار داد که تحت تاثیر قرار گرفتن موقیت شافت در ماشین حساس از اهمیت زیادی برخودار است.

یاتاقان شعاعی و محوری با شیر خفه کن

یاتاقان شعاعی
معمولا یاتاقان شعاعی، با سرعت زاویه ای میچرخد، ولی یاتاقان در وضعیت ثابت قرار دارد، بنابراین اصطکاک ایجاد شده سرعت لازم را با توجه به شرایط کار به وجود می آورد. یعنی نازک شدن ضخامت فیلم روغن در جهت حرکت محور خواهد بود و محور، یک وضعیت محوری به خود میگیرد که گرفتن یک وضعیت محوری با ایجاد لقی بین سر محور و یاتاقان ایجاد خواهد شد.

نحوه پخش شدن نیرو در یاتاقان پخش شدن نیرو در یاتاقان ها

روغن کاری در یاتاقان شعاعی
در یاتاقان شعاعی روغن به سطوح لغزشی میچسبد، سطوح متحرک با روغن همراه میشوند و روغن را به شکل گوه به درون میدمد. بدین ترتیب فشار به طور پیوسته در طول شکاف افزایش میابد. برای تشکیل فشار،ضخامت فشار،طول و عرض منطقه فشار از اهمیت بالایی برخوردار است. فضای بین بوش یاتاقان و یاتاقان گرد با روغن پر شده است و باید جریان روغن به طور مداوم در طی کار تامین شود. حرکت دورانی یاتاقان گرد با اصطکاک اجسام جامد شروع می شود و به اصطکاک مایع گذر میکند.

عملکرد یاتاقان محوری
اساس یاتاقان محوری به سیستم صفحه مایل وابسته است. بر روی سطح یاتاقان گرد ضخامت حلقه ای شکل (لقمه) در جهت حرکت لغزشی با شیب مناسب ایجاد میشود. شیب صفحات می تواند ثابت یا متغیر باشد.سطح پیشانی یاتاقان گرد بر روی یک صفحه افقی از جنس مواد لغزشی دوران می کند. جهت روانسازی، اکثرا روغن جامد گریس و بعضا روغن مایع تزریق می شود. سطح متحرک صفحه، توسط شیار شعاعی و یا از طریق شیارحلقه ای خارج از مرکز بریده شده است، شیار حلقه ای و شیار شعاعی روانساز را در عرض سطح حلقه ای توزیع می کنند. روانساز توسط سوراخی که برای روانسازی ایجاد شده است،به صفحه افقی (پاشنه) تزریق می شود.

مقدار روغن در یاتاقان ها

باتاقان در محیط داخلی و خارجی
یاتاقان محوری در محیط داخلی و خارجی با سرعت لغزشی متفاوتی کار میکند، به همین دلیل قسمت خارجی یاتاقان محوری سریع تر ساییده میشود، و سریع تر ساییده شدن قسمت خارجی یاتاقان محوری بزرگترین عیب یاتاقان محوری است. یاتاقان محوری بر روی شافت محکم شده و بر روی رینگ حمل کننده ساکنی که به محفظه یاتاقان متصل شده است، میلغزد.

ساختمان یاتاقان شعاعی
در یاتاقان لغزشی شعاعی، اعمال نیرو،تغییر شکل ناشی از نیروی وارده ،نوع روغن انتخاب شده،روش خنک کاری و شرایط کار یاتاقان از اهمیت بالایی برخوردار هستند که همه موارد در طراحی، مورد نظر قرار میگیرد. یاتاقان لغزشی نیز بر همین اساس انتخاب میشود. مثلا اگر جا زدن یاتاقان از بغل شافت امکان پذیر باشد از یاتاقان بوشی استفاده میکنند. برای وسایل نقیله ریلی از بوش پرس شونده داخلی یا خارجی استفاده می شود.

در این نوع یاتاقان جهت روانسازی با روغن مایع یا جامد، شیار و حوضچه تعبیه شده است.این نوع شیار در سطح لغزشی توزیع می شود. ضمنا شکاف نباید در ناحیه بارگذاری قرار گیرد،زیرا در اثر فشار نیرو مسدود و از انتقال روغن به سطح بین محور و یاتاقان جلوگیری می شود و همین موضوع باعث تخریب یاتاقان و سرمحور خواهد شد.

در شافت که به طور محوری هدایت می شود و نیروی کوچک و نامشخص محوری را دریافت میکند از بوش طوقه دار استفاده می شود. فقط بایستی دقت کرد تا طوقه به داخل پرس نشود زیرا مانع انبساط گرمایی خواهد شد. چنانچه وارد کردن شافت از بغل ممکن نباشد، یاتاقان به صورت دو تکه طراحی و ساخت می شود.بهتر است درز جدا شافت حتی الامکان عمود بر بارگذاری قرار گیرد و جهت خود نیرو هم در راستای پایه یاتاقان باشد.

کفه پایینی یاتاقان دو تکه، بدنه و کفه بالایی یاتاقان درپوش نامیده میشود. بدنه یاتاقان بایستی به صورت صلب،مقاوم در برابر ارتعاش و مستحکم باشد،و اما در پوش یاتاقان نباید در هنگام سفت کردن پیچ تغییر شکل قابل توجهی داشته باشند. همچنین یاتاقان مفصلی، می تواند خود را با یک شافت کج شده هماهنگ کند. به همین شکل کله گی مفصلی را داریم که در همان شکل آماده مونتاژ نشان داده شده است.بازوی نوسان کننده را به یکدیگر متصل میکند،به طوری که یاتاقان بتواند حرکات پاندولی را انجام دهند. خیلی وقت به دلیل استفاده نامناسب ، ماده اجزای لغزشی با سرعت بیشتری ساییده می شود و در نتیجه سایش لقی یاتاقان افزایش میابد.

در این گونه مواقع از یاتاقان قابل تنظیم استفاده می شود.یک بوش با مخروط خارجی و شکاف طولی، که از پهلو از طریق مهره چاک دار تکیه داده می شود مهره را به اندازه ای سفت میکند که مخروط خارجی در مخروط داخلی کشیده می شود و باعث باریک شدن بوش در جهت شعاعی می شود.

جنس یاتاقان لغزشی
در یاتاقان معمولا سطوح لغزشی توسط روغن، به طور کامل از هم جدا میشوند فیلمی از روغن بین آنها تشکیل می شود و ممکن است، چه در شروع حرکت و چه در موقع ایستادن،احتمال تماس فلز با فلز و یا اصطکاک خشک به وجود آید. اصطکاک ایجاد شده باعث افزایش حرارت، سایش و خوردگی می شود. برای جلوگیری از افزایش حرارت،سایش و خورگی بایستی جنس محور و یاتاقان متفاوت باشد.

مقدار بار و نوع بارگذاری،نوع روغن کاری،انداره ابعاد و سایر خواص عمومی لازم برای یاتاقان در نظر گرفته شود. جنس یاتاقان بایستی دارای مقاومت به استهلاک ،مقاومت به فشار، مقاومت به خوردگی ،انبساط حرارتی کم، قابلیت هدایت حرارت خوب، مقاومت سایشی، خاصیت چسبندگی خوب به مواد روغنی، کمی ضریب اصطکاک وقابلیت کار در شرایط اضطراری مثل بروز نقص و یا قطع جریان روغنکاری باشد.

در صنعت برای ساختن شافت بیشتر از فولاد استفاده میکنند. سطوح خارجی شافت همیشه باید سخت تر از جنس یاتاقان باشد، زیرا هزینه تعویض و ترمیم سطوح خارجی شافت در اثر ساییدگی بیشتر از یاتاقان است.

ساختمان یاتاقان لغزشی
برای ساختن یاتاقان لغزشی نسبت به خواص مورد انتظار از مواد مختلفی استفاده می شود،که نسبت به عناصر ترکیبی و خواص و موارد مصرف در انواع مختلفی تقسیم شده اند. بیشتر مواد یاتاقان امروزه استاندارد شده اند. البته یک جنس،همه ی این خواسته را تامین نمیکند، بلکه هر یک از جنس می تواند خواسته ی مشخصی را تامین کند. به همین دلیل انتخاب جنس یاتاقان با توجه به موقعیت کاری از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. در عمل جنس یاتاقان مورد مصرف به دو دسته معدنی و غیر معدنی تقسیم میشوند که بعضی از یاتاقان معدنی و یاتاقان غیر معدنی همراه با خواص خود در ذیل بیان می شود.

جنس معدنی یاتاقان
فلز سفید: آلیاژ قلع است و به سه گروه تقسیم می شود:

مقدار قلع بیشتر است (مقدار قلع 80% یا بیشتر از 80%)
مقدار سرب بیشتر است(80% سرب ، 1% الی 12% قلع)
فلز سفیدی که نسبت قلع و سرب فلز سفید در حد متوسط است.
در آلیاژ قلع، علاوه بر قلع و سرب مقدار کمی مس و آنتیموان نیز یافت می شود. آلیاژ دیگری نیز به نام بابیت وجود دارد که از قدیم بیشترین مصرف را داشته است. ساختمان فلز سفید، بهترین جنس برای یاتاقان است. فلز سفید در مقابل سایش و زنگ زدگی مقاوم هستند و ضریب اصطکاک بسیار کوچکی دارند. متاسفانه سختی جنس، فشار مقاومتی و مقاومت خستگی فلز سفید نسبتا پایین است و در اثر افزایش حرارت ، خواص فلز سفید یک آفت آنی از خود نشان می دهد، بنابراین اولا نباید حتی یک لحظه بدون روغن کار کنند، ثانیا در حرارت بالا از فلز سفید استفاده نشود.

فلز سفید با مقدار سرب بیشتر در صنعت کاربرد اساسی دارد. معمولا فلز سفید بر روی یک بالشتک به صورت یک لایه نازک به ضخامت 3% الی 1 میلی متر که از فولاد یا برنز ساخته شده باشد، ریخته میشود.ریخته شدن فلز سفید بر روی بالشتک، به صورت ریخته گری، پرسی یا روش الکتریکی انجام می گیرد.

 

 

ورود به سایت کالاصنعتی

 



:: بازدید از این مطلب : 52
|
امتیاز مطلب : 7
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
تاریخ انتشار : جمعه 5 مرداد 1403 | نظرات ()